De herdenking op het Jonas Daniel Meijerplein werd druk bezocht, er waren circa 3000 bezoekers. Ondanks het ontstuimige weer eerder op de dag konden Thijs Middeldorp en Jaïr Stranders, de voorzitters van het Comité Herdenking Februaristaking 1941, met mooi weer de herdenking openen.
Dit jaar waren er maar liefst 2 voordrachtkunstenaars en 2 sprekers. Minister van Veiligheid en Justitie en Veiligheid, de heer Ferd Grapperhaus, sprak in zijn toespraak bewondering uit voor de stakers die zich destijds zonder de steun van een rechtstaat toch durfden uit te spreken tegen de Duitse bezetter. Dat inspireert hem in zijn functie als minister van Veiligheid Jusitite en Veiligheid: “Er wordt van mij gelukkig niet de heldenmoed gevraagd die een man als Leendert Schijveschuurder toonde op 25 februari 1941. Want in onze rechtsstaat kun je opstaan tegen uitsluiting en willekeur. In onze rechtsstaat kun je opkomen voor de ander, voor medemenselijkheid, recht en rechtvaardigheid. Dat kan. Dat mag. Dat moet.Dat moet. Ik hou mezelf dat iedere ochtend voor.”
Daarna volgde spoken-word artiest Babs Gons, die speciaal voor de herdenking een voordracht had geschreven waarin ze ervoor pleit om met elkaar te strijden en elkaar te te steunen.
Schrijver en oud-politcus Jan Terlouw riep in zijn toespraak op om waakzaam te blijven tegen die mensen die de rechtstaat proberen te ondermijnen, ook in de huidige tijd. Daarnaast zei hij dankbaar te zijn voor de stakers die opkwamen tegen onrecht, zodat wij nu in een democratische rechtstaat kunnen leven.
“De aanloop naar en het verloop van de Tweede Wereldoorlog heeft ons toch minstens geleerd dat we waakzaam moeten zijn, waakzaam voor het beschermen van de democratische rechtsstaat. De stakers in februari 1941 begrepen dat en ze durfden te handelen.”
Tenslotte was er een moment van bezinning toen zanger Jeangu Macrooy het prachtige lied “Brave Enough”zong.
Bij het luiden van de klokken werd het defilé geopend door Comité Herdenking Februaristaking 1941, het College van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam en de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Commissaris van de Koning van Noord-Holland, de Ambassadeur van Israël, Directeur Generaal van het ministerie van VWS, Centraal Orgaan Voormalig Verzet en slachtoffers, Bestuurscommissie Stadsdeel Centrum en de sprekers. Daarna werden bloemen gelegd door nabestaanden van februaristakers, gemeentes uit de Zaanstreek, Kennermerland, ’t Gooi , Utrecht en de rest van het land, vakbonden, politieke partijen, jongeren organisaties, maatschappelijke organisaties en een ieder die zich verbonden voelt met de Februaristaking.
Kinderen van de Piet Heinschool en Laterna Magica hadden eerder op het plein hun eigen gemaakte Dokwerkertjes uitgedeeld. De beeldjes maakten zij bij het project De Rode Loper op school. De Dokwerkertjes werden vervolgens door bezoekers meegenomen in het defilé langs de Dokwerker.
Op het plein werd ook een zeefdruk van het affiche van Richard Niessen verkocht. De opbrengsten komen ten goede aan de organisatie van de herdenking.
Media aandacht
Rondom en op de dag van de herdenking was er veel media aandacht uit verschillende hoeken. Jan Terlouw was op 24 februari te gast bij De Wereld Draait Door en vertelde daar uitgebreid over de Februaristaking.
AT5 maakte een mooie reportage over erfgoeddrager Lasse (11), die het verhaal van Tinie IJisberg doorvertelt als deel van het project ‘Oorlog in mijn buurt’. Tinie en Lasse waren daarnaast ook te zien in het NOS Jeugdjournaal van 25 februari.
Babs Gons werd geïnterviews voor RTL en Jeangu Macrooy werd door Shownieuws geïnterviewd op het Jonas Daniël Meijerplein. RTL zond rechtstreeks uit in het programma ‘RTL 5 uur live” Ook in grote dagbladen als Het Parool, Trouw, Metronieuws en Noord Hollands Dagblad werd aandacht besteed aan de Februaristaking en de herdenking.
Randprogrammering
Naast de herdenking op het plein waren er mooie programma’s in de aanloop van de Februaristaking.
Tentoonstelling IK,JIJ,HIJ,WIJ,JULLIE, ZIJ
De fototentoonstelling IK, JIJ, HIJ, WIJ, JULLIE, ZIJ, over de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein was te zien in de Mozes en Aäronkerk. Een initiatief van cameraman en fotograaf Bernd Wouthuysen i.s.m. met fotograaf Daniël Koning en ontwerper Peter Jonker.
Oorlog in mijn buurt
Voor het eerst waren 2 erfgoeddragers van het project ‘Oorlog in mijn buurt’ in de Mozes en Aäronkerk voorafgaand aan de herdenking.
De kinderen stonden op zeepkisten in de kerk en vertelden de verhalen van Tinie IJisberg en Frits Neijts, die beiden ook op de herdenking aanwezig waren.
PoëzieRevue
In de Centrale OBA werd dit jaar wederom de PoeziëRevue gehouden waar kinderen van de Piet Hein School, jongeren van het Wellant College Sloten en het Montessori College Oostpoort eigen gemaakte gedichten voordroegen, geïnspireerd door de Februaristaking. De jury, met o.a. dichter K. Schippers, Jaïr Stranders en stadsdichter Gershwin Bonevacia, maakte 7 winnaars bekend. De motivatie en gedichten zijn hier terug te lezen.
Straattheater door jongeren
Op 23 februari speelden Amsterdamse jongeren een korte straatvoorstelling over de de Februaristaking in de omgeving van het Waterlooplein en de Dokwerker.
Februarikring
In kleine informele setting ging Jaïr Stranders (voorzitter comité) in gesprek met Michiel Bakker (acteur en psycholoog) over zijn opa Marcus Bakker, oud partijleider van de CPN.
.