Monument De Dokwerker in Amsterdam

Ieder jaar geven wij als comité een herdenkingskrant uit. Deze editie bevat o.a. een ingrijpend artikel over de slachtoffers van de razzia’s in 1941, verhalen van stakers, een interview met nieuw comitélid Jelmer Peters, verhalen van stakingen in andere steden en nog veel meer!

Voorafgaand aan de herdenking speelt Meervaart Jong de voorstelling Strijders! over verzetsheldin Jacoba van Tongeren.

Strijders!
De Februaristaking was het enige grote openlijke protest tegen de Duitse bezetter in heel Europa. Je zou kunnen zeggen dat het geen zin heeft gehad, omdat de bezetter de opstand meteen neersloeg en er heftige sancties aan verbond. Maar zin had het zeker! Het zorgde voor een boost binnen het verzet. Iedereen voelde: ‘we moeten ons blijven verzetten, we moeten blijven strijden voor een vrij land! We moeten het alleen beter organiseren. Slimmer. Als we het over slim organiseren hebben binnen het verzet, komen we al gauw uit op Jacoba van Tongeren. De jongeren van Meervaart Jong vertellen u graag haar verhaal in Strijders!

Aanmelden

De voorstelling begint om 16 uur. We verzamelen om 15.45 bij de ingang van Portugese Synagoge. De voorstelling duurt ongeveer 30 minuten. Aansluitend is de herdenking om 16.45 op het  Daniël Meijerplein.

Klik hier om u aan te melden en ga voor meer info naar onze website.
Toegang gratis.

Credits
Regie Anne Goedhart
Artistiek advies Birgit van der Jagt
Tekst Jacoba van Tongeren, Anne Goedhart en spelers
Spelers: Imogen Stout, Ivy Bontjes, Lynn-Morgan Braaf, Louise Wildner, Magaritta Oord, Mimy Sam Drok, Namo Karimi, Okke Hoendervangers, Roan Kremer, Salma Belmaashi, Violeta Duijns, Zino Takac
Productie Meervaart Jong
Met dank aan Suus van Doesburg, Rianca van Dijk en Jasper de Vries

Foto: Odessa Donata Charleen

Voor de herdenking van de Februaristaking dit jaar heeft kunstenaar Max Phillipi in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 het affiche vormgegeven.

De initiatiefnemers van de Februaristaking waren veelal communistisch. Op 25 februari 1941, direct na de eerste razzia’s waarbij ongeveer vierhonderd jonge joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd, staakten Amsterdammers massaal tegen de pogrom. Max Phillipi verwijst met De Dokwerker subtiel naar het rood en geel van de communistische hamer en sikkel. Philippi: ‘Het is geen politiek statement, wel een eerbetoon aan de socialistische en communistische voorlieden die de Februaristaking aanwakkerden en gewone mensen inspireerden het op te nemen voor hun medemens.’ Het affiche wordt jaarlijks opnieuw ontworpen door een kunstenaar, met als enige voorwaarde dat De Dokwerker erin terug moet komen.

Comité Herdenking Februaristaking 1941 presenteert nieuw lesprogramma voor middelbare scholen

In de aanloop naar de herdenking van februari 2022 liet het Comité Herdenking Februaristaking 1941 een interactieve graphic novel ontwikkelen door Lyangelo Vasquez van Hyper Epic en illustrator Max Phillipi. Het resultaat daarvan is De Stad Moet Plat! Via je smartphone volg je vanuit meerdere perspectieven de keuzes en handelingen van betrokkenen in de aanloop naar de Februaristaking in 1941; CPN’ers, NSB’ers en omstanders.  Komende februari presenteert het comité een lespakket voor middelbare scholieren, waarin leerlingen worden uitgedaagd om, via de verschillende perspectieven, na te denken over de complexiteit van de geschiedenis en de betekenis daarvan voor het heden. Amsterdamse scholen zoals de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, het Barlaeus Gymnasium en het Gerrit van der Veen College hebben het programma al doorlopen. Het comité nodigt andere docenten uit om het vooral toe te passen in hun klassen. Vanaf vrijdag 24 februari is het lespakket te vinden op www.destadmoetplat.nl.

De online graphic novel ‘DE STAD MOET PLAT‘ over de Februaristaking 1941, heeft een bronzen lamp gewonnen bij de Dutch Creativity Awards. in de categorie illustratie. De interactieve strip was ook finalist in de categorie webdesign.

De jury onderkent dat het verhaal van de Februaristaking in deze vorm met moderne en authentieke illustraties op een krachtige manier kan worden doorverteld.  Zij spraken van een goede dynamiek tussen nostalgie en frisheid.

DE STAD MOET PLAT is een samenwerking tussen Hyper Epic en illustrator Max Philippi in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941.

Max en Hans nemen bronzen lamp in ontvangs bij Dutch Creativity Awards
Max Philippi en Hans Mooren nemen bronzen lamp in ontvangst