Monument De Dokwerker in Amsterdam

Voor de herdenking van de Februaristaking dit jaar heeft kunstenaar Max Phillipi in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 het affiche vormgegeven.

De initiatiefnemers van de Februaristaking waren veelal communistisch. Op 25 februari 1941, direct na de eerste razzia’s waarbij ongeveer vierhonderd jonge joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd, staakten Amsterdammers massaal tegen de pogrom. Max Phillipi verwijst met De Dokwerker subtiel naar het rood en geel van de communistische hamer en sikkel. Philippi: ‘Het is geen politiek statement, wel een eerbetoon aan de socialistische en communistische voorlieden die de Februaristaking aanwakkerden en gewone mensen inspireerden het op te nemen voor hun medemens.’ Het affiche wordt jaarlijks opnieuw ontworpen door een kunstenaar, met als enige voorwaarde dat De Dokwerker erin terug moet komen.

Comité Herdenking Februaristaking 1941 presenteert nieuw lesprogramma voor middelbare scholen

In de aanloop naar de herdenking van februari 2022 liet het Comité Herdenking Februaristaking 1941 een interactieve graphic novel ontwikkelen door Lyangelo Vasquez van Hyper Epic en illustrator Max Phillipi. Het resultaat daarvan is De Stad Moet Plat! Via je smartphone volg je vanuit meerdere perspectieven de keuzes en handelingen van betrokkenen in de aanloop naar de Februaristaking in 1941; CPN’ers, NSB’ers en omstanders.  Komende februari presenteert het comité een lespakket voor middelbare scholieren, waarin leerlingen worden uitgedaagd om, via de verschillende perspectieven, na te denken over de complexiteit van de geschiedenis en de betekenis daarvan voor het heden. Amsterdamse scholen zoals de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, het Barlaeus Gymnasium en het Gerrit van der Veen College hebben het programma al doorlopen. Het comité nodigt andere docenten uit om het vooral toe te passen in hun klassen. Kijk voor meer informatie op www.destadmoetplat.nl

De online graphic novel ‘DE STAD MOET PLAT‘ over de Februaristaking 1941, heeft een bronzen lamp gewonnen bij de Dutch Creativity Awards. in de categorie illustratie. De interactieve strip was ook finalist in de categorie webdesign.

De jury onderkent dat het verhaal van de Februaristaking in deze vorm met moderne en authentieke illustraties op een krachtige manier kan worden doorverteld.  Zij spraken van een goede dynamiek tussen nostalgie en frisheid.

DE STAD MOET PLAT is een samenwerking tussen Hyper Epic en illustrator Max Philippi in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941.

Max en Hans nemen bronzen lamp in ontvangs bij Dutch Creativity Awards
Max Philippi en Hans Mooren nemen bronzen lamp in ontvangst

 

De interactive graphic Novel ‘‘DE STAD MOET PLAT’ is genomineerd voor beste website en beste illustratie tijdens de Dutch Creativity Awards 2022.
De novel werd vorig jaar gelanceerd vlak voor de herdenking en vertelt het verhaal van de Februaristaking aan de hand van zes archetypische personages. Als lezer kun je het verhaal van de staking vanuit de verschillende oogpunten volgen.

Hyper Epic bedacht het concept en illustrator Max Philippi maakte indrukwekkende illustraties.  13 oktober wordt bekend of ‘De stad moet plat’ in de prijzen valt.

 

Vrijdag 25 februari is de herdenking van de Februaristaking. Het 4/5meicomité in NieuwWest Amsterdam organiseert ad hoc een kleine herdenking bij het monument van Willem Kraan in Slotermeer om 11.30 uur. Kraan was een van de initiatiefnemers van deze staking. Het monument heet “de antifascist” en is gemaakt door Leo Braat.

Praktische informatie: het monument staat op de Willemkraanstraat hoek Burg de Vlugtlaan in Slotermeer. We starten om 11.30. Je mag uiteraard bloemen leggen. Houd afstand en hou je aan de coronamaatregelen.