Monument De Dokwerker in Amsterdam
Zaanse Theaterschool organiseerde een jeugdlezing ter ere van de herdenking van de Februaristaking, een initiatief wat jaarlijks zal gaan plaatsvinden.

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! De oproep werd 80 jaar geleden, op 25 februari 1941 in Amsterdam verspreid. Er werd gestaakt uit protest tegen de manier waarop de nazi’s omgingen met de Joodse inwoners van ons land. Een dag later breidt de staking zich uit naar de Zaan. Elk jaar wordt op de Wilhelminabrug en in het Zaantheater stilgestaan bij het moment dat mensen een vuist maakten tegen het onrecht dat hun Joodse medeburgers werd aangedaan.

Bekijk de jeugdlezing hier terug: https://www.youtube.com/watch?v=8_-KvkjhWsA&t=252s

Het programma is samengesteld door Ammes Brandenburg (Zaanse Theaterschool) en Merel Kan (De Orkaan) en de regie is in handen van Robert van Tellingen.

In de buurt Slotermeer-Noordoost zijn straten genoemd naar verzetshelden. Mannen en vrouwen, jonge mensen vaak, die in WOII in de ondergrondse werkten en de moed hadden zich te verzetten tegen de Duitse onderdrukking.

In meer dan 40 straten en 6 bruggen komt een kleurig vormgegeven paneel of staander met hun portret en verhaal.  In de Joop IJisbergstraat komt een plek met het verhaal en een foto. Met ‘Geef Straten een Gezicht’ wil initiatiefnemer en grafisch vormgever Paul Fennis de straat een gezicht geven.

De panelen met het verhaal en de beelden geven de straat kleur en een gezicht. De panelen zijn als een verbindend lint door de buurt. Buurtbewoners voelen zich trots..  Mensen vinden het mooi om over de geschiedenis van de persoon te weten naar wie hun straat is vernoemd. Nu krijgen ze er een beeld bij. De verhalen van de verzetsmensen samen vertellen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geef Straten een Gezicht https://www.facebook.com/geefstrateneengezicht/

De Balie organiseerde in het kader van de herdenking van de Februaristaking een livestream waarin schrijver Abdelkader Benali, schrijver en beeldend kunstenaar Chaja Polak en schrijver en filmmaker Natascha van Weezel met elkaar in discussie gingen over de vraag: Kunnen we nog praten? Hoe moeilijk is het om voor elkaar op te komen in deze tijd van polarisatie, cancel-culture en twitterruzies.

De livestream is hier terug te kijken.

 

Voor wie de verhalen achter Wees Moedig! wil beluisteren, is er een podcast van Verzetsmuseum en Het Parool. Wat hebben de kinderen en kleinkinderen van Willem, Coba en Joop meegekregen van het verzet van hun (groot)ouders? Hoe heeft de moed van een familielid hun levens beïnvloed? Nabestaanden vertellen je hun persoonlijke verhalen, en dat van hun grootouders, in de Wees Moedig!-podcast. De podcast is een aanvulling op de museale tentoonstelling “Wees Moedig” in het Verzetsmuseum.

Luister naar de podcast op Spotify
Luister naar de podcast op Parool.nl

Ook Rob Trip van de NOS heeft een Podcastserie over de Febuaristaking gemaakt: STAAKT! STAAKT! STAAKT!

 

Zondag 21 februari 2021 vindt er in het kader van 80 jaar Februaristaking een audiowandeling plaats op het Jonas Daniël Meijerplein.

Deze audiowandeling is gemaakt door een aantal jongeren die voorgaande jaren in de aanloop naar de herdenking een voorstelling maakten en voor publiek speelden. Rekening houdend met de maatregelen omtrent Covid-19 wilden zij dit bijzondere herdenkingsjaar toch een bijdrage leveren.

Mocht u de audiowandeling op zondagmiddag 21 februari a.s. willen maken, dan kunt u zich hier aanmelden en reserveren voor een tijdslot. Dit tijdstip is de exacte aanvangstijd van uw tour. De wandeling duurt een klein half uur. Bij het openen van de link kiest u voor de optie ‘nieuwe gebruiker aanmaken’, daarmee kunt u inloggen en maximaal 1 reservering maken.

De tour wordt met inachtneming van de Corona-maatregelen individueel gemaakt, maar met twee mensen uit eenzelfde huishouden komen, mag ook. Daarvoor hoeft u niet een extra reservering te maken, er zijn dan twee mensen op één tijdslot.

NB! U heeft nodig een mobiele telefoon met werkende internetverbinding en bijpassende koptelefoon/oortjes. Bij aanmelding van uw starttijd ontvangt u de startlocatie, waar u stipt op tijd en zonder fiets aan de hand verwacht wordt.