Monument De Dokwerker in Amsterdam

Sinds 4 mei 2021 draagt het plantsoen bij Hoogovens (Tata Steel) de naam van verzetsstrijder Jan Brasser. Tevens is een plaquette geplaatst waarop informatie wordt gegeven over de rol die Brasser heeft gespeeld in het verzet tegen de bezetting door de nazi’s van 1940 tot 1945. De onthulling vond plaats tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij Hoogovens. Vanwege de coronapandemie was slechts een gering aantal mensen erbij aanwezig.

Straatnaambord Jan Brasserplantsoen
Het plantsoen is vernoemd naar Jan Brasser. Foto: Anja Brasser

Jan Brasser was van 1939 tot 1943 werkzaam bij Hoogovens. Daar had hij een actief aandeel in de Februaristaking in 1941. Hij ging in 1943 in de illegaliteit en werd leider van het communistisch verzet in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Onder de schuilnaam Witte Ko werkte hij samen met onder anderen Jan Bonekamp en Hannie Schaft. De nazi’s zijn er nooit in geslaagd hem op te pakken. Na de oorlog kreeg Jan Brasser een hoge onderscheiding van koningin Wilhelmina.

Toen hij echter weer aan de slag wilde gaan bij Hoogovens werd hem dat vanwege het virulente anticommunisme geweigerd. Diverse verzoeken en activiteiten mochten niet baten om Jan Brasser eerherstel te geven. Ook al was hij vele jaren gemeenteraadslid van Krommenie en werd in die plaats in 2006 een tunnel naar hem werd vernoemd vanwege zijn verzetswerk.

Najaar 2020 deden nabestaanden opnieuw een verzoek bij de directie van Hoogovens voor eerherstel. Ze werden gesteund door FNV-bestuurder Berghuis. Het verzoek werd nu wel ingewilligd door de directie van Hoogovens. Het resulteerde in de plaatsing van de plaquette en de vernoeming van het plantsoen naar Jan Brasser. Tevens heeft de directie van Hoogovens geld beschikbaar gesteld voor een boek over de verzetsactiviteiten van Brasser. Het boek wordt uitgegeven door het Verzetsmuseum Amsterdam.

In 1982 verscheen reeds bij uitgeverij Pegasus het boek ‘Witte Ko. Herinneringen uit het gewapend verzet’, opgetekend door Otto Kraan, oud-bedrijfspersoneelschef van Hoogovens.

Zaanse Theaterschool organiseerde een jeugdlezing ter ere van de herdenking van de Februaristaking, een initiatief wat jaarlijks zal gaan plaatsvinden.

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! De oproep werd 80 jaar geleden, op 25 februari 1941 in Amsterdam verspreid. Er werd gestaakt uit protest tegen de manier waarop de nazi’s omgingen met de Joodse inwoners van ons land. Een dag later breidt de staking zich uit naar de Zaan. Elk jaar wordt op de Wilhelminabrug en in het Zaantheater stilgestaan bij het moment dat mensen een vuist maakten tegen het onrecht dat hun Joodse medeburgers werd aangedaan.

Bekijk de jeugdlezing hier terug: https://www.youtube.com/watch?v=8_-KvkjhWsA&t=252s

Het programma is samengesteld door Ammes Brandenburg (Zaanse Theaterschool) en Merel Kan (De Orkaan) en de regie is in handen van Robert van Tellingen.

In de buurt Slotermeer-Noordoost zijn straten genoemd naar verzetshelden. Mannen en vrouwen, jonge mensen vaak, die in WOII in de ondergrondse werkten en de moed hadden zich te verzetten tegen de Duitse onderdrukking.

In meer dan 40 straten en 6 bruggen komt een kleurig vormgegeven paneel of staander met hun portret en verhaal.  In de Joop IJisbergstraat komt een plek met het verhaal en een foto. Met ‘Geef Straten een Gezicht’ wil initiatiefnemer en grafisch vormgever Paul Fennis de straat een gezicht geven.

De panelen met het verhaal en de beelden geven de straat kleur en een gezicht. De panelen zijn als een verbindend lint door de buurt. Buurtbewoners voelen zich trots..  Mensen vinden het mooi om over de geschiedenis van de persoon te weten naar wie hun straat is vernoemd. Nu krijgen ze er een beeld bij. De verhalen van de verzetsmensen samen vertellen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geef Straten een Gezicht https://www.facebook.com/geefstrateneengezicht/

De Balie organiseerde in het kader van de herdenking van de Februaristaking een livestream waarin schrijver Abdelkader Benali, schrijver en beeldend kunstenaar Chaja Polak en schrijver en filmmaker Natascha van Weezel met elkaar in discussie gingen over de vraag: Kunnen we nog praten? Hoe moeilijk is het om voor elkaar op te komen in deze tijd van polarisatie, cancel-culture en twitterruzies.

De livestream is hier terug te kijken.

 

Voor wie de verhalen achter Wees Moedig! wil beluisteren, is er een podcast van Verzetsmuseum en Het Parool. Wat hebben de kinderen en kleinkinderen van Willem, Coba en Joop meegekregen van het verzet van hun (groot)ouders? Hoe heeft de moed van een familielid hun levens beïnvloed? Nabestaanden vertellen je hun persoonlijke verhalen, en dat van hun grootouders, in de Wees Moedig!-podcast. De podcast is een aanvulling op de museale tentoonstelling “Wees Moedig” in het Verzetsmuseum.

Luister naar de podcast op Spotify
Luister naar de podcast op Parool.nl

Ook Rob Trip van de NOS heeft een Podcastserie over de Febuaristaking gemaakt: STAAKT! STAAKT! STAAKT!