Ruud Jansen (links) met Groot Wassink

Raadszaal krijgt naam Louis Jansen

De ‘raadszaal’ in Bos en Lommer van stadsdeel West in Amsterdam is vernoemd naar Louis Jansen, de schrijver van de oproep voor de Februaristaking. De vernoeming werd bekend gemaakt op een korte bijeenkomst op 12 oktober in het gemeentegebouw in de Bos en Lommerbuurt. Wethouder Rutger Groot Wassink vertelde daar over de vernoeming. De jongste zoon van Louis Jansen, Ruud, was aanwezig met zijn echtgenote Lia en twee zoons en nog enkele andere betrokkenen.

Tot de vernoeming is door het gemeentebestuur besloten naar aanleiding van een artikel in onze herdenkingskrant van 2021. Dat artikel was door mij geschreven. Omdat inmiddels in de Stopera een aantal zalen vernoemd was naar prominente Februaristakers vond ik het vreemd dat de auteur van de stakingsoproep daar niet bij was. Ik heb een brief naar de gemeenteraad geschreven met het verzoek deze omissie te corrigeren.

Wethouder Groot Wassink reageerde onmiddellijk positief op dit verzoek. Alle zalen in het stadhuis op het Waterlooplein bleken al ‘vergeven’. De gemeente heeft toen gekozen voor de ‘raadszaal’ aan het Bos en Lommerplein. Dit mede als een ode aan het stadsdeel West waarin de familie Jansen jaren heeft gewoond tot zij na de Duitse inval moest onderduiken. Overigens was Louis Jansen bij de Duitse inval namens de CPN gemeenteraadslid en lid van provinciale staten van Noord-Holland.

Deze tekst hangt naast de raadszaal die vernoemd is naar Louis Jansen.
Deze tekst hangt naast de raadszaal die vernoemd is naar Louis Jansen.

Jansen vormde met Paul de Groot en Jan Dieters vanaf juli 1940 de leiding van de door de bezetters illegaal verklaarde CPN. Het gezin vertrok eerst naar Appelscha, maar moest daarna nog meermalen van woonplek veranderen. Vanaf die onderduikadressen was Jansen de contactman met de communisten in Amsterdam en gaf hij leiding aan het gewapende verzet. In Amsterdam was hij bijna wekelijks enkele dagen aanwezig op een schuiladres.

Met een indrukwekkend verhaal vertelde Ruud Jansen bij de inhuldiging van de zaal wat dit betekende voor Louis Jansen en zijn gezin. Hoewel nog piepjong ervoer Ruud Jansen de spanningen die er voortdurend waren en de angst voor ontdekking.

Op 5 april 1943 werd Louis Jansen door de bezetters opgepakt, kort na Jan Dieters. Beiden werden aan harde verhoren blootgesteld en gevangengezet. Na een showproces op 24 augustus werden Jansen en Dieters ter dood veroordeeld en op 9 oktober 1943 geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Ze zijn na de oorlog beiden begraven op de erebegraafplaats in Loenen op de Veluwe.

 

Harry Homma

Foto bovenaan artikel van Ruud Jansen (links) en Groot Wassink

Deel dit via

Contact

       Comité Herdenking Februaristaking 1941

Ridderspoorweg 66

1032 LL Amsterdam

tel: 020 – 5287129

info@februaristaking.nl