Razzia

Tentoonstelling Stadsarchief

Nieuw licht op razzia’s in expositie Stadsarchief

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert van 18 februari tot eind mei een tentoonstelling over de razzia’s op 22 en 23 februari 1941 die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking. Op een beestachtige manier werden Joodse mannen bijeengedreven en gevangengezet in kamp Schoorl.

In de hal van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat worden de slachtoffers genoemd en herdacht aan de hand van foto’s en archiefdocumenten. Op de website van het Stadsarchief worden 389 korte biografieën gepubliceerd. De bezoeker wordt uitgenodigd aan elk verhaal nieuwe informatie toe te voegen. Gastconservator Wally de Lang deed jarenlang onderzoek naar de razzia’s en schreef er een boek over. Bij de start van de expositie wordt het boek, onder de titel ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van 389 Joodse mannen’, gepresenteerd. Naast een biografische beschrijving van deze 389 mannen en hun directe omgeving worden ook de razzia’s gedetailleerd beschreven.

Bij de razzia’s werden 427 mannen opgepakt en in eerste instantie afgevoerd naar Schoorl. Dat het boek spreekt over 389 komt doordat 38 van hen vanwege ziekte werden vrijgelaten. De 389 overige mannen werden eerst naar concentratiekamp Buchenwald in Duitsland en later naar Mauthausen in Oostenrijk gedeporteerd. Daar werden ze zeer slecht behandeld en via dwangarbeid afgebeuld. Binnen een jaar waren ze op twee na allen dood. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam komen lesstof en opdrachten voor docenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs beschikbaar op de website geschiedenislokaalamsterdam.nl. Het boek van Wally de Lang verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact en is verkrijgbaar vanaf 18 februari. Het gaat 24,99 euro kosten.

Sandra Rottenberg maakte een radiodocumentaire over de slachtoffers van de razzia’s n.a.v. het boek en de tentoonstelling van Wally de Lang.

 

 

 

Deel dit via

Contact

       Comité Herdenking Februaristaking 1941

Ridderspoorweg 66

1032 LL Amsterdam

tel: 020 – 5287129

info@februaristaking.nl