Door Nanette Oosterwijk, namens de bewoners van ‘De Halve Wereld’
Jaarlijks wordt op het Jonas Daniëlmeijerplein de herinnering aan de Februaristaking van 1941 levend gehouden. Als buren willen wij ook stilstaan bij de de gebeurtenis die voorafging aan de staking, namelijk de razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Wij gedenken een paar van die mannen, onze ‘voormalige buren’, die hier aan het J.D. Meijerplein en de Nieuwe Herengracht woonden.
Philip Louis Frank (29 jaar) woonde bij zijn ouders en werkte na zeven jaar lager ondewijs en een aanvullende opleiding van twee jaar op de Handelsavondschool als magazijnbediende. Het grote gezin van Akiba Frank en Heintje de Lange, vier zoons en drie dochters, vestigde zich in november 1928 aan het J.D. Meijerplein 18-I. In mei 1931 werd Philip Louis gekeurd voor militaire dienst. Vanwege zijn geringe lengte en zijn bronchitis werd hij vrijgesteld en kon hij blijven werken. Eind jaren dertig sloot hij zich aan bij de Luchtbeschermingsdienst in zijn wijk, de vrijwilligersorganisatie die toezicht hield op het handhaven van de verduisteringsvoorschriften. Waarschijnlijk werd Philip Louis bij de razzia uit huis gehaald.
Herman Morpurgo (35 jaar) werd na het afronden van de lagere school magazijnbediende bij de firma Kahn & Loeb aan de Keizersgracht. Herman trouwde op 24 oktober 1934 met Alida d’Ancona en trad bijzijn zwager in dienst als pensionhouder. Tien maanden later werd zijn zoontje Freddy geboren. In januari 1941 verhuisde het jonge gezin inclusief twee zussen van Herman naar het J.D. Meijerplein 18-II om daar een pension op te zetten. Ook zijn schoonvader, Mordechai d’Ancona, voegde zich bij hen. Herman die destijds pas vier werken aan het plein woonde, werd vermoedelijk bij de razzia uit huis gehaald.
Bernard Presser (36 jaar) was een artistieke man en begon in 1926 aan een avondcursus op de Kunstnijverheidsschool. Hij werkte ondertussen als magazijnbediende in een manufacturenzaak. In 1934 trouwde Bernard in de Rapenburger-synagoge met Elisabeth Vieijra. Begin 1940 werden hun tweelingszoontjes geboren. Wellicht is de verbintenis van Bernard met een Portugees-Israëlitische vrouw de reden dat het echtpaar later directeur en directrice werd van Het Portugees Oude Mannenhuis Mishenet Zekenim (Steun voor Ouden) aan de nIeuwe Herengracht. Op zaterdag 22 februari 1941 liep Bernard de straat op om te kijken waar al het rumoer vandaan kwam en werd bij razzia opgepakt.
Voor hen plaatsen we op 25 februari 2025 Stolpersteine, recht tegenover de plek van de herdenking en die hun laatste woning markeren.
Daarnaast gedenken wij onze buren Hartog Blitz, Izak Lemberger en Israel Marcus Polak, ook slachtoffers van de razzia van 22 februari 1941 voor wie we eerder Stolpersteine plaatsten in de Nieuwe Amstelstraat en het Waterlooplein.