Lasse is Erfgoeddrager voor het lesproject Oorlog in mijn buurt, een initiatief van stichting ‘In mijn buurt’. Via dit project leerde hij Tinie IJisberg kennen, die hem het verhaal van haar vader vertelde. ‘De vader van Tinie is opgesloten in een gevangenis bij het Leidseplein’, vertelt Lasse in AT5’s Amsterdam Informeert. ‘Omdat hij staakte kreeg hij uiteindelijk de doodstraf’.
Joop IJisberg is vanwege verzetswerk en de Februaristaking ter dood veroordeeld. Vanuit de gevangenis schreef hij stiekem briefjes aan zijn familie. Die briefjes werden verstopt tussen het wasgoed, want ze waren illegaal.
‘Als ik zo’n brief zou krijgen dan zou ik hem gewoon voorlezen, ook al is het een heftig onderwerp’
Tinie was nog maar drie jaar toen haar vader gefusilleerd werd en weet weinig over haar vader. Voordat hij gefusilleerd werd mocht haar vader nog wel een afscheidsbrief schrijven. Die heeft Tinie pas veel later gelezen. Wat ze over hem weet heeft ze van horen zeggen en uit zijn brieven.
‘We hebben er nooit over gepraat en er is thuis nooit uit voorgelezen’, vertelt ze. ‘Vreemd’, vindt Lasse, ‘Als ik zo’n brief zou krijgen dan zou ik hem gewoon voorlezen, ook al is het een heftig onderwerp. Ik zou het gewoon doen. Het is en blijft je vader’.
Tinie heeft er alle vertrouwen in dat Lasse haar verhaal kan overbrengen aan zijn vriendjes. ‘En het is belangrijk hij de geschiedenis kent. De geschiedenis van zijn eigen stad en ook nog van zijn straat, dat is dubbel leuk: Hij woont in de Joop IJisbergstraat, die straat is naar mijn vader vernoemd.’
Bron: AT5