Het was dit jaar 80 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Ondanks de strenge coronamaatregelen was het mogelijk met een beperkt gezelschap een herdenking te organiseren op het Jonas Daniël Meijerplein, bij de Dokwerker.. Omdat de NOS de herdenking live uitzond op NPO1 kon iedereen het thuis volgen en er op die manier toch een beetje bij zijn.
De herdenking werd geopend door de voorzitters van het Comité Herdenking Februaristaking 1941, Jaīr Stranders en Thijs Middeldorp. Daarna sprak burgemeester Femke Halsema. Zij ging in op de rol van de vrouwelijke stakers bij de Februaristaking. Zij noemde de staking ‘een icoon van burgerlijk verzet’ en sprak de hoop uit, dat mensen altijd blijven opstaan tegen onrecht.
Geert Mak, vervolgens vroeg ons met de Dokwerker mee te kijken naar de stad en de toekomst. Hij betoogde dat we in deze jaren een omslagpunt meemaken, waar het kwaad van. rascisme en neofascisme, vooral op internet, weer gangbaar wordt. Mak eindigde met een oproep tot solidariteit, moed en eensgezinsheid. “Dat waren de sleutelwoorden toen. En dat zijn ze nu opnieuw, meer dan ooit.”
Daarna droeg actrice en schrijfster Sam Ghilane een gedicht voor van Roelof ten Napel. Wende sloot de opening af met een prachtig lied, begeleid door 4 blazers.
Na de voordrachten, luidden de klokken van de Zuiderkerk en begon de bloemlegging bij de Dokwerker.
Veel mensen hadden op het plein bloemen laten bezorgen, die door kinderen en jongeren, verbonden aan de Februaristaking, bij de Dokwerker zijn gelegd. Ook konden mensen een tulp laten leggen en een boodschap achterlaten op de website., Ruim 440 mensen deden dat.
In de aanloop van de herdenking was er veel media aandacht voor deze lustrumherdenking. Onder andere de opening van de tentoonstelling “Wees Moedig” in het Verzetsmuseum en de plaatsing van de straatkunst Dokwerker van Kamp Seedorf bij Muiderpoort Station werden met veel lof ontvangen.
Alle foto’s in de gallerij in de rechterkolom zijn van Hans Mooren.