Portretten van stakers

Wie waren de stakers?

Er is veel bekend over de februaristaking: hoe deze tot stand kwam en vervolgens werd neergeslagen door de nazi’s. Ook is er in diverse bronnen, en in families en bij nabestaanden, informatie over de stakers te vinden. Tramconducteurs staakten, net als de kassières van de Bijenkorf, medewerkers van Amstel Brouwerij en Albert Heijn in Zaandam, en is er bijvoorbeeld een lijst van de ruim 4.000 Amsterdamse ambtenaren die op 25 februari 1941 het werk neerlegden. Veel informatie is ook te vinden in het boek over de Februaristaking van Ben Sijes, dat verscheen in 1954. Hetzelfde geldt voor het boek De Strijd om de Februaristaking (2006) van Annet Mooij.

2018 is het Jaar van Verzet. Juist ook in dit jaar wil het Comité Herdenking Februaristaking 1941 antwoord geven op de vraag: wie waren de stakers? Wat was hun persoonlijke verhaal? Welke beroepen hadden zij? Wat waren hun drijfveren? Welke bedrijven en organisaties die tot staking overgingen bestaan nog? Welke ‘moderne collega’s’ herdenken op 25 februari 2018 hun oud-collega’s?

Het comité zoekt informatie om bovenstaande vragen nog beter te kunnen beantwoorden. Daarom de oproep om informatie, foto’s en persoonlijke of familie verhalen aan te leveren. U kan op reageren en mee-onderzoeken via ons e-mailadres: info@februaristaking.nl. Uiteraard kunt u ook informatie per post sturen: Comité Herdenking Februaristaking 1941, Tolhuisweg 2, 1031 CL Amsterdam.

De verhalen die wij binnen krijgen kunt u vinden op www.wiewarendestakers.nl, op deze website plaatsen we de verhalen van stakers, de lijsten van beroepen, bedrijven en portretten van de moderne collega’s.

Contact

       Comité Herdenking Februaristaking 1941

Ridderspoorweg 66

1032 LL Amsterdam

tel: 020 – 5287129

info@februaristaking.nl