Staakt…

STAAKT…

Voorstellingen 2016

In 2016 zijn er nieuwe voorstellingen van STAAKT… de theatrale vertelling over de Februaristaking door Barbaren & Co.

Bezoek de theatervoorstelling STAAKT… in het Bijlmerparktheater (alleen toegankelijk voor scholieren) (17-2), het Verzetsmuseum (21-2) of De Balie (24-2)

Over STAAKT…

Theatergroep Barbaren & Co heeft in 2011 (voor het zeventigjarig jubileum van de Februaristaking) in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 deze theatrale vertelling vormgegeven.

De première in 2011 in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam was meteen een groot succes. Zodanig zelfs dat STAAKT… in februari 2012 op een aantal scholen werd gespeeld én in de tramremise aan de Lekstraat, een van de plekken waar de Februaristaking begon. Sindsdien wordt STAAKT… jaarlijks opgevoerd.

De jonge theatermakers zijn de archieven ingedoken om alles over de Februaristaking te weten te komen. Ze putten uit ooggetuigenverslagen, politierapporten, en dagboeken en hebben de complexe gebeurtenissen van aanloop tot herdenking vertaald in een voorstelling. Het geheel wordt afgewisseld met vrolijke, maar ook schrijnende liedjes van toen, zoals ‘Ik heb een keukentje’ van The Ramblers en ‘Sally’s roomijskarlied’ van Louis Davids, een lied over een Joodse ijsverkoper die een oproep doet voor medemenselijkheid.

Voor de kenner en oplettende luisteraar zitten er subtiele details in. Zo lezen de acteurs telex verslagen van NRC-journalisten voor waarbij niet alleen opviel wat er allemaal in de stad plaatsvond op 25 en 26 februari 1941, maar ook dat journalisten zorgvuldig hun woorden kozen vanuit het oogpunt van censuur. En wie oplet hoort dat er aan een lied twee coupletten zijn toegevoegd met een knipoog naar de politieke situatie van deze tijd.

 

fotostaakt

Het team van Theatergroep Barbaren & Co aan de voet van de Dokwerker. Van links naar rechts: Thomas Spijkerman, Saar Vandenberghe, Martijn de Rijk, Bo Tarenskeen en Jaïr Stranders.

 Sponsors

STAAKT… wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, www.vfonds.nl) met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen. Andere sponsors zijn de Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging, de Stichting uitgeverij en boekhandel Pegasus en Stichting Democratie en Media.

V-fonds
www.v-fonds.nl