geluidsfragmenten

Geluidsfragmenten

Voor veel mensen en vooral voor jongeren is het moeilijk om zich iets voor te stellen bij de Februaristaking. De feiten zijn bekend, maar lang niet altijd maakt het ook een gevoel los. Het staat te ver van ze af. Daarom hebben we hier een aantal audio-fragmenten die te maken hebben met de Februaristaking.

 

Seyss-Inquart , hier hoor je de ijzingwekkende toespraak van Seyss-Inquart als reactie op de Februaristaking. Hij vertelt hier dat de stakers gestraft moeten worden. Hij vertelt ook dat Joden geen Nederlanders zijn en dat ze geslagen moeten worden waar het kan. En misschien nog wel het schokkendst is het applaus dat volgt… (12 Maart 1941)

 

Schermerhorn , de eerste naoorlogse minister-president van Nederland prijst vanuit Hilversum de Februaristaking en de moed van de burgers. (22 Februari 1946)

 

Radio Oranje , een klankbeeld over de Februaristaking dat door de omroep vanuit Engeland uitgezonden werd. Zeer patriottistisch en gekleurd door de gebeurtenissen in die tijd. Dit fragment zet een goed tijdsbeeld neer. (27 Februari 1942)