Andreaspenning voor Joke Koningh

Andreaspenning voor Joke Koningh

Aan voormalig voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 Joke Koningh is de Andreaspenning toegekend. Ze ontving deze hoge onderscheiding van de Gemeente Amsterdam op dinsdag 6 maart uit handen van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in de ambtswoning aan de Herengracht.

Joke Koningh ontvangt Andreaspenning
Joke Koningh met de Andreaspenning naast Gurbuz Yabas (links) en burgemeester Jozias van Aartsen (rechts)

 

 

 

 

 

 

 

Leden van het comité waren daarbij aanwezig, maar ook oud-burgemeester Job Cohen en tientallen  andere mensen met wie Joke Koningh door de jaren heen heeft samengewerkt. Zij was twintig jaar politiek en bestuurlijk actief, in de gemeenteraad en het stadsdeel Oost. Ook was zij actief voor het Amsterdamse Uitvaartmuseum en de Amsterdamse organisatie van sociale ondernemers.

Burgemeester Van Aartsen roemde de verdiensten van Joke Koningh als iemand die mensen van verschillende snit bijeen wist te brengen en te verbinden. “U wist onder andere door vast te houden aan de beginselen van de rechtsstaat mensen bij elkaar te brengen en begrip te laten krijgen voor elkaars standpunten.”

Joke Koningh was tevens voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité en van 2006 tot in 2017 voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Tijdens haar voorzitterschap werd de herdenking van de Februaristaking verrijkt met diverse activiteiten, zoals de theatervoorstelling STAAKT… en het uitgebreide programma in 2016 toen de Februaristaking 75 jaar geleden was. In dat jaar werd tevens de aandacht voor de herdenking op nationaal niveau gebracht.