Rondom de herdenking

Rondom de herdenking

Naast de herdenking op 25 februari zijn er verschillende activiteiten geïnspireerd door of met het thema Februaristaking.

Verander in de Ander

Na een spannende start van het ‘ Verander in de Ander’ programma in het jubileumjaar van de Februaristaking vindt  dit jaar in De Balie een nieuwe editie plaats. Op 23 februari  zullen tegenpolen Wierd Duk en Willem Bosch in elkaars hoofd kruipen, door elkaars standpunten over het beleid van Trump te vertegenwoordigen.  Meer info en kaartverkoop

Zoek op Februaristaking in Balie TV en bekijk de interessante en soms schurende edities van vorig jaar terug.

Verander in de Ander
Verander in de Ander: Willem Bosch en Wierd Duk

Dokwerkers in Het Verzetsmuseum

Net als vorig jaar hebben zo’n 150 leerlingen uit de groepen 7 en 8 in Amsterdam Oost kennis gemaakt met de Februaristaking.  De organisatie  voor cultuureducatie ‘ De Rode Loper op School‘  gebruikte de Februaristaking en de Dokwerker als inspiratie voor hun kunstproject.  De kinderen maakten een eigen interpretatie van de Dokwerker en schreven daar een gedicht bij.

Dokwerkertjes door scholieren
Dokwerkertjes in Verzetmuseum

 

 

 

 

 

 

De beeldengroep met Dokwerkers is te zien bij de entree van Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan vanaf 17 februari.

Concertlezing ‘Het Wapen van Amsterdam, wat betekent het nu?’

Zondag 26 februari Vondelkerk m.m.v Stadsherstel Amsterdam 15:15 uur

Koningin Wilhelmina verleende Amsterdam het devies: heldhaftig, vastberaden, barmhartig als eerbetoon aan met name de Februaristaking. Wat betekenen heldhaftig, vastberaden en barmhartig voor een stad met 180 nationaliteiten? In deze concertlezing staat de interpretatie centraal van het Amsterdamse Wapen door oud en jong, nieuwkomers, oudgedienden en vluchtelingen. Een zoektocht in muziek, gedichten en brieven. Met o.a. Ina Brouwer (introductie), Tinie IJisberg(brieven van haar vader, een Februaristaker), Laurens van Rooyen (Wallenbergsuite), Mehmet Polat (Turks/Griekse Ud), Syrische muziek en Jiddische songs.
Info en tickets via Facebook evenement: Concertlezing Het Wapen van Amsterdam