Plaquette onthuld in Zaandam

Plaquette onthuld in Zaandam

Op vrijdag 22 september is in Zaandam een plaquette onthuld ter herinnering aan de Februaristaking in de Zaanstreek. Burgemeester Ruud Vreeman verrichtte de onthulling, samen met Wim Nieuwenhuyse als vertegenwoordiger van het Zaans verzet.

plaquette Zaandam Februaristaking
Burgemeester Vreeman (met bril) onthulde samen met Wim Nieuwenhuyse de plaquette door een doek weg te halen. (Foto: Harry Homma)

De plaquette is geplaatst in de Harenmakersstraat, op de kruising met het Kauwerspad, vlak voor de woning waar in de nacht van 25 op 26 februari 1941 het pamflet werd gestencild waarin alle Zaankanters werden opgeroepen in navolging van Amsterdam het werk neer te leggen uit protest tegen de vervolging van de Joden. Aan de oproep werd door vijftienduizend tot twintigduizend Zaankanters gevolg gegeven.

In het huis in de Harenmakersstraat woonde de familie Prins, leden van de illegale communistische Partij. Het stencillen gebeurde bij hen op zolder. De tekst was in hoge mate gelijk aan de oproep STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! die in Amsterdam was verspreid.

plaquette-zaandam-1
De plaquette is neergelegd in de bestrating, vlakbij de woning waar de oproep tot staken werd vermenigvuldigd. (Foto: Harry Homma)

Begin 2017 is in Zaandam een boek gepresenteerd over de Februaristaking in de Zaanstreek. Erik Schaap, een van de auteurs, pleitte toen voor het aanbrengen van een gedenkteken bij de woning. Zijn idee werd opgepikt door gemeenteraadslid Jan de Vries. Burgemeester Vreeman toonde zich direct enthousiast en dat gold ook voor Wim Nieuwenhuyse. Het Zaans verzet maakte de vervaardiging van de plaquette financieel mogelijk.

Circa vijftig mensen woonden de onthulling bij.