Oproep 2017

Kom naar de herdenking

Op zaterdag 25 februari 2017 wordt in Amsterdam opnieuw de Februaristaking van 1941 herdacht. De Februaristaking is de geschiedenis ingegaan als een moedige daad van vele tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun vervolgde Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. De staking was destijds voor velen in ons land een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

Daarom roepen wij u op zaterdag 25 februari 2017 naar het Jonas Daniël Meijerplein te komen en deel te nemen aan het defilé langs de Dokwerker.

Comité Herdenking  Februaristaking 1941  

Gemeentebestuur van Amsterdam                                

Grafisch ontwerp Herdenking 2017: Parra workbyparra.com
Muziek trailer: Eric Wels welsbassuniversity.nl
Grafische ondersteuning: Hanneke Meijers hannekekijkt.nl

Herdenking Februaristaking 1941 – trailer from Herdenking Februaristaking 1941 on Vimeo.

Aankondinging herdenking 2017

De herdenking van 2017

Op zaterdag 25 februari 2017 is de eerstvolgende herdenking. Samen met het gemeentebestuur van Amsterdam roepen wij u op naar de Dokwerker te komen. De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker om 17.00 uur.

Acteur/kunstschilder Jeroen Krabbé zal een toespraak houden. ‘Woordkunstenaar’ Gershwin Bonevacia geeft daarna een voordracht.

Jeroen Krabbé, Gershwin Bonevacia
Jeroen Krabbé en Gershwin Bonevacia sprekers op de herdenking 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals gebruikelijk komt er op het Jonas Daniël Meijerplein een tent met zitplaatsen voor moeilijk lopende mensen. Vooraf aanmelden daarvoor is niet nodig. Daarnaast is er een vak voor speciale genodigden. Ook is een doventolk aanwezig. In de Mozes en Aäronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein kunnen op 25 februari na 12.00 uur bloemstukken en kransen voor het defilé worden afgegeven. Deze kunnen tot 17.00 uur worden afgehaald.

Februaristaking inspiratie voor jonge dichters

Februaristaking inspiratie voor jonge dichters

Winnaars - foto: Hans Mooren
Winnaars – foto: Hans Mooren

In samenwerking met het Comité Herdenking Februaristaking 1941 organiseerde School der Poëzie 17 februari om 11.00 uur in het OBA Amsterdam Theater een PoezieRevue met het thema Februaristaking. In een volle zaal met jongeren van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. In januari werden daar lessen gewijd aan de Februaristaking. Geïnspireerd door beelden, foto’s, getuigenissen en teksten gingen de jongeren aan de slag met het woord geven aan gedachten en gevoelens die de Februaristaking bij ze oproept. Tijdens de PoeziëRevue presenteerden 35 jongeren een eigen geschreven gedicht.

Joy Wielkens - foto: Hans Mooren
Joy Wielkens foto: Hans Mooren

Hun voordrachten werden afgewisseld met optredens van speciale gasten als stadsdichter K. Schippers, de dansers van ISH – Dance Collective, geluidskunstenaar Bauke Moerman, slagwerker Marnix Stassen, zangeres Joy Wielkens met Vlado Spisiak op gitaar.

Jury
Jury – foto Hans Mooren

Een deskundige jury, bestaande uit Joke Koningh, voorzitter comité Herdenking Februaristaking, Gershwin Bonevacia, dichter, schrijver en spreker en K. Schippers, beoordeelde alle voordrachten.
De winnende drie gedichten en de eervolle vermeldingen vind je hier. De presentatie was in handen van Tsead Bruinja en Ellen Deckwitz.

 

Rondom de herdenking

Rondom de herdenking

Naast de herdenking op 25 februari zijn er verschillende activiteiten geïnspireerd door of met het thema Februaristaking.

Verander in de Ander

Na een spannende start van het ‘ Verander in de Ander’ programma in het jubileumjaar van de Februaristaking vindt  dit jaar in De Balie een nieuwe editie plaats. Op 23 februari  zullen tegenpolen Wierd Duk en Willem Bosch in elkaars hoofd kruipen, door elkaars standpunten over het beleid van Trump te vertegenwoordigen.  Meer info en kaartverkoop

Zoek op Februaristaking in Balie TV en bekijk de interessante en soms schurende edities van vorig jaar terug.

Verander in de Ander
Verander in de Ander: Willem Bosch en Wierd Duk

Dokwerkers in Het Verzetsmuseum

Net als vorig jaar hebben zo’n 150 leerlingen uit de groepen 7 en 8 in Amsterdam Oost kennis gemaakt met de Februaristaking.  De organisatie  voor cultuureducatie ‘ De Rode Loper op School‘  gebruikte de Februaristaking en de Dokwerker als inspiratie voor hun kunstproject.  De kinderen maakten een eigen interpretatie van de Dokwerker en schreven daar een gedicht bij.

Dokwerkertjes door scholieren
Dokwerkertjes in Verzetmuseum

 

 

 

 

 

 

De beeldengroep met Dokwerkers is te zien bij de entree van Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan vanaf 17 februari.

Concertlezing ‘Het Wapen van Amsterdam, wat betekent het nu?’

Zondag 26 februari Vondelkerk m.m.v Stadsherstel Amsterdam 15:15 uur

Koningin Wilhelmina verleende Amsterdam het devies: heldhaftig, vastberaden, barmhartig als eerbetoon aan met name de Februaristaking. Wat betekenen heldhaftig, vastberaden en barmhartig voor een stad met 180 nationaliteiten? In deze concertlezing staat de interpretatie centraal van het Amsterdamse Wapen door oud en jong, nieuwkomers, oudgedienden en vluchtelingen. Een zoektocht in muziek, gedichten en brieven. Met o.a. Ina Brouwer (introductie), Tinie IJisberg(brieven van haar vader, een Februaristaker), Laurens van Rooyen (Wallenbergsuite), Mehmet Polat (Turks/Griekse Ud), Syrische muziek en Jiddische songs.
Info en tickets via Facebook evenement: Concertlezing Het Wapen van Amsterdam

De Herdenkingskrant 2017

De Herdenkingskrant

De Herdenkingskrant wordt in januari verspreid in een oplage van 40.000 exemplaren, maar is hier in digitale vorm te lezen. In de krant staan interviews met de sprekers, kunstenaar Parra en veel informatie over de bijzondere randprogrammering van de herdenking.

 

Steun 2017

Steun de herdenking

Mede dankzij de aanwezigheid van koning Willem-Alexander en een ongekende publiciteitscampagne rond de jubileumherdenking begin vorig jaar is de Februaristaking diep verankerd geraakt in het nationaal geheugen. Ons comité gaat dan ook onverdroten door met de jaarlijkse herdenking en wil activiteiten rondom de herdenking stimuleren. Wij willen daarbij alles in het werk stellen om steeds meer mensen, en specifiek ook jongeren bij de herdenking te betrekken.

Kop van het defilé - foto: Mascha Jansen
Kop van het defilé herdenking 2016  foto: Mascha Jansen

Zoals altijd kost de herdenking veel geld. Wij vragen daarom ook dit jaar weer om financiële ondersteuning. Wie een bijdrage wil geven, kan een bedrag overmaken op ons bankrekeningnummer NL63 INGB 0002 0870 05.Ons comité is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Uw gift kan daardoor in aanmerking komen voor belastingaftrek (ons RISN is 816778978).

Alle donateurs worden vermeld op de ondersteunerslijst op deze website. Wensen voor de vermelding kunnen kenbaar gemaakt worden via e-mailadres info@februaristaking.nl of telefonisch, via 020-5287129.